CUP-AE INSTA L'AJUNTAMENT A LA GESTIÓ PÚBLICA DELS RESIDUOS

La CUP-Ae ha instat avui l'ajuntament de Tortosa a que separe el contracte de recollida de brossa de la neteja viària. I que la recollida de brossa siga gestionat per l'ens mancomunat públic COPATE (com fan la resta de municipis de la comarca). I ha qüestionat la rebaixa d'1% de la taxa d'escombreries quan Tortosa és la ciutat de les Terres de l'Ebre que pitjor recicla. Un fet que sinó es corregeix serà més greu en el futur.

La CUP-Alternativa Ecologista ens hem posat en alerta davant del fets que exposem a continuació.

  1. L’acord aprovat al ple del mes d’abril on l’ajuntament delegava temporalment en el Consell Comarcal del Baix Ebre les competències en la gestió de residus, però no tots, i amb una vigència diferent de la resta de municipis del Baix Ebre.

  2. L’anunci que va fer el regidor del govern de l’ajuntament de Tortosa, el Sr. Domingo Tomàs, de que prompte es convocaria el nou concurs de la recollida de brossa i neteja viària a Tortosa.

  3. L’anunci més recent de la baixada de la taxa d’escombraries en 1%.

La nostra preocupació s’entén si analitzem la situació en detall:

Els residus procedents de la recollida selectiva estaven gestionats pel Consorci per a la gestió de residus del Baix Ebre (REBE). Quan el Rebé es va integrar al COPATE, es va dissoldre. Actualment es manté el contracte fet en el seu dia dins del Rebé i que adjudicava l’explotació a Fomento de Construcciones y Contratas FCC.

 

La brossa indiferenciada o resta i les restes de poda estan gestionats per l’Ajuntament que adjudica l’explotació a CESPA SA (actualment Ferrovial)

 

Analitzant les estadístiques que publica la Generalitat, veiem que el percentatge de residus recollits selectivament (taxa de recuperació) a les Terres de l’Ebre està a l’entorn del 50% (la mitjana de Catalunya és del 39%) i constatem que Tortosa té “l’honor” de ser la població amb el percentatge més baix de les Terres de l’Ebre, un 24,83%.

A més, la mitjana de les poblacions catalanes d’entre 30.000 i 40.000 habitants és del 34% (33,9%) i veiem que Tortosa, amb el seu 24,83%, també ocupa un dels llocs més baixos del país. Per tenir unes referències a nivell local, Amposta té una taxa de recuperació del 48%, Gandesa està al 41%, Móra d’Ebre al 39% i Sant Carles de la Ràpita al 52 %. (font: arc.cat)

Reciclem poc i malament. El nivell d’impropis de la fracció orgànica de Tortosa, és del 24%. Molt per damunt de la mitjana de Catalunya que és del 15%.

Resultats molt decebedors.

D’acord amb el PRECAT20 (Programa General de Prevenció de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020), es preveu que per al 2020 s’assoleixi una taxa de recuperació bruta (residus recollits selectivament) del 60%

Segons les previsions de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el cànon sobre la deposició de residus (residus no recollits selectivament, brossa indiferenciada o resta) que actualment és de 19,10 €/tona, passarà al 2020 a 50 €/tona.

Això vol dir que Tortosa ha de passar, en la recollida selectiva, del 24,83 % al 60% en 4 anys o veurà incrementats de forma considerable els costos de tractament. Si estos costos augmenten, evidentment augmentarà també la taxa d’escombraries, previsiblement un 250%.

Donat que el REBE es va integrar al COPATE i s’havien de canviar els convenis de regulació de competències, al Ple de l’abril del 2016 es va aprovar delegar temporalment en el Consell Comarcal del Baix Ebre l’exercici de les competències de gestió de residus del terme municipal de Tortosa de les fraccions paper, vidre, envasos i orgànica, de la deixalleria fixa i mòbil i la transferència, transport i tractament de la fracció resta (brossa indiferenciada) en centre autoritzat. La vigència d’esta delegació s’establia fins el 31 de desembre del 2016, prorrogable tàcitament per trimestres successius, fins un total de quatre.

Estos moviments que està fent l’Ajuntament, limitant el temps de la delegació de la gestió en dos anys màxim, quan les altres poblacions de la comarca no han fixat temps, i el contracte de la brossa anunciat pel regidor del govern, que no especifica si és la selectiva o la indiferenciada, ens porten a sospitar que s’està intentant sortir del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre i donar la gestió de tots els residus de Tortosa a una empresa privada.

Veient com està fent la gestió dels residus el municipi de Tortosa, sent la pitjor població del territori i de les pitjors del país, i veient que en 4 anys hauríem de doblar la recollida selectiva si no volem patir un increment del 250% del cost del tractament de les escombraries, suposem que el govern de Tortosa tindrà un estudi o un document per avalar la rebaixa de la taxa d’escombraries en un 1% anunciada recentment. Perquè el que està clar és que per reciclar malament ens costa més cara la gestió dels nostres residus. Llavors podríem deduir que acabarem pagant el cost real per un altre costat i no via la taxa d’escombraries. Si fos així, seria molt preocupant perquè se’ns estaria enganyant amb l’anunci de la rebaixa. Només ens quedaria pensat que és una mesura populista.

Degut al caire que veiem que està agafant la situació, des de la CUP-AE demanem al consistori el següent:

  • Que se separi el contracte de la neteja viària del de la recollida de la brossa per tal d’avançar en la integració dins del COPATE de tota la gestió dels residus.

  • Que l’ajuntament cedeixi tota la gestió de la brossa (selectiva i indiferenciada) al COPATE -un ens sobradament preparat, mancomunador de serveis, amb tècnics qualificats i especialitzats- com fan la resta de municipis de la comarca.

  • Que se’ns expliqui quin és el raonament per a reduir la taxa d’escombraries un 1% i no un altre %.


 

I afegim que la nostra lluita serà aconseguir una explotació 100% pública.


 

"O millorem notablement la recollida selectiva, o al 2020 les despeses per aquest concepte és podrien multiplicar un 250%"