PER QUÈ LA CUP-Ae VOTA EN CONTRA DEL PLA D’IGUALTAT DE L’AJUNTAMENT DE TORTOSA
Pot semblar una paradoxa que la CUP-Ae que ens definim com a una organització feminista vote en contra d’un pla que pretén fomentar la igualat entre els treballadors i treballadores de l’ajuntament de Tortosa i les empreses municipals.
La llei catalana 17/2015 obliga a les administracions públiques a tenir un pla d’igualtat, i l’ajuntament de Tortosa està obligat a fer-lo, entre altres coses, perquè si no el fa deixaria de rebre determinades subvencions. Però nosaltres considerem que és una pena, que ja que es fa el pla, no es faça seriosament i es plantege realment acabar amb les desigualtats. El que ha fet l’equip de govern és complir l’expedient i rentar-se la cara, però no ha elaborat un pla.
La primera mancança és que no tenim personal tècnic especialitzat en la matèria. Des de la CUP-Ae venim demanant des de fa 4 anys que l’ajuntament de Tortosa necessita una tècnica d’igualtat. A la comissió de seguiment del pla, hi ha 8 persones (la majoria homes) i només una persona, la tècnica del SIAD, que sí esta preparada tècnicament, però que ha d’atendre precisament el servei de SIAD en poques hores, i per tant, no té temps per desenvolupar el pla i fer un seguiment.
El primer pla és va aprovar al 2016 i entre els seus objectius estava donar a conèixer el pla, acabar amb els llenguatge sexista tant en la comunicació interna com externa i millorar la presència de dones als llocs de més responsabilitat. Tres anys després si bé és cert que hi ha una alcaldessa, una arquitecta municipal i dues agents de policia, la mateixa enquesta presentada al segon pla demostra que l’eficàcia del primer pla no ha funcionat:
- Només 117 persones que treballen a l’ajuntament van respondre a l’enquesta, menys del 50%. I de les persones que van respondre (en principi les més interessades en el tema), un 40% de les dones i un 60% dels homes desconeixien l’existència del pla. I això tres anys després.
- El segon pla, reconeix que es continua utilitzant un llenguatge sexista.
Tot i això, que les eines per desenvolupar el primer pla no van funcionar. En este segon pla es continua apostant per fer actuacions molt genèriques. Un exemple, les dones són les úniques que agafen reduccions de jornada per criança i les propostes que es fan al pla, parlen de sensibilitzar sense cap mesura concreta. I quan són concretes, s’aposta per fer enquestes i sessions formatives, com al primer pla que ha fracassat segons les dades. Enquestes que són simplement quantitatives però no qualitatives, i formacions, que són voluntàries, i que han tingut una participació inferior al 20%.
Per respecte al moviment feminista i la seua lluita, que intenta acabar amb els valors patriarcals, la CUP-Ae no pot donar suport a un pla que no es pren seriosament acabar amb la desigualtat.