La CUP-AE TORTOSA presentarà dues mocions i una pregunta.
La CUP-AE presentarà una moció sol·licitant que des de l'ajuntament de Tortosa i les empreses contractades es deixen d'utilitzar pesticides amb Glifosfat i una altra moció perquè Tortosa s'adherisca a la Xarxa de Ciutats Acollidores. També es preguntarà a l'alcalde i els seus socis de govern si estan disposats a canviar el nom de la plaça d'Espanya per Plaça de l'Ajuntament, com es coneix popularment.
La primera moció sol·licitarà que les empreses contractades per l'ajuntament i els treballadors municipals que es dediquen al manteniment de jardins, parcs... deixen d'utilitzar herbicides que continguen Glifosat, com per exemple Roundup. El Glifosat és un ingredient actiu que funciona de manera sistèmica i no selectiva. Fins al març a l'estat espanyol es considerava el Glifosat com un producte “amb toxicologia baixa per mamífers i aus i moderada per a peixos”. Tot i que algunes fòrmules podien provocar irritacions i efectes nocius a les persones. Fins i tot alguns estudis ja alertaven que el Glifosat podia estar relacionat amb afeccions i malalties. Però des del març d'aquest any, l’Agencia Internacional para la Investigación del Cáncer (IARC), que depèn de l’Organització Mundial de la Salut, va incloure el glifosat en la categoria 2A (probable cancerigen per a l’ésser humà) per “evidencies limitades” de que el glifosat pugui produir limfoma no-Hodgkin i per “evidències convincents” de que pot provocar càncer en animals de laboratori.
Una decisió que fou conseqüència d'una campanya contra el glifosat que ja al 2012 havien començat entitats com Som lo que Sembrem, Greenpeace... Des del grup municipal CUP-AE estem convençudes que aquest producte comporta greus problemes de salut pública i de contaminació ambiental i que la població queda exposada a ser contaminada a través de l’aire, l’aigua i els aliments. Creiem que aquesta inclusió del glifosat en la categoria 2A fa necessari que s’adoptin al més aviat possible mesures de precaució per a preservar la nostra salut i el medi ambient. I sol·licitem la seua immediata retirada.
En la segona moció la CUP-AE demana que Tortosa s'adherisca a la Xarxa de ciutats acollidores que està posant-se en marxa a Catalunya i que des de l'ajuntament de Tortosa s'adopten les mesures adhients per poder atendre persones refugiades. Al mateix temps la CUP-AE demanarà també que aquestes mesures no es limiten a les persones que fugen de conflictes armats i que també s'atenga humanament i solidària a persones que emigren per qüestions econòmiques, ambientals... també provocades per la copdícia dels estats i empreses multinacionals. La CUP-AE es sumarà a la moció del Fons Català de Cooperació per al desenvolupament que promou l'equip de govern municipal si no és simplement una declaració de principis i l'equip de govern es compromet a canviar la seua política municipal amb les persones migrades, siguen refugiades o no.
Per últim la CUP-AE preguntarà a l'alcalde i farà extensiva la seua pregunta al grup municipal d'ERC, si donada l'actual cojuntura nacional que viu el país, es compromet a canviar el nom de la Plaça d'Espanya per la de Plaça de l'Ajuntament en el menor temps possible. La proposta és més que un acte simbòlic, perquè pretèn que un dels punts neuràlgics de la ciutat deixe de tenir el nom que el franquisme va imposar pel nom amb el que popularment es coneix. Des de la CUP-AE esperem que tant l'alcalde com el seu equip de govern i els seus aliats municipals, demostren el compromís que diuen tenir amb el procés que viu el país.