L’ECOLOGIA UN PUNT TRANSVERSAL EN TOTES LES POLÍTIQUES

El nostre programa situa les polítiques ecològiques com un punt transversal en tots els àmbits per encarar el gran repte del segle XXI, el canvi climàtic. Una de les més importants, serà eliminar el glifosat de l’espai públic, que contamina la nostra salut i aigua.

 

1. En este sentit proposem la contractació d’una persona especialista en polítiques ambientals, que s’amortitzaria ràpidament per l’estalvi energètic. Actualmlent paguem 1,5 milions d’€ en energia.

2. Introduir mesures d’estalvi energètic als equipaments municipals i fonts d’energia alternativa. En este sentit volem denunciar que en els darrers anys no s’ha invertit gaire en este sentit. Com ha passat en el complex WIN Tortosa amb una caldera que podia haver sigut de biomassa, com passa a la Sénia.

3. Destinar un 0,5% de l’IBI, uns 50.000€ a recuperar espais naturals (com la ribera del riu).

4. Pla de residus zero, amb propostes com el porta a porta amb una bonificació del 90% de la taxa de la brossa per aquells barris que vulguen implantar-lo.

5. Racionalitzar els carrils bici de la ciutat i connectar-los amb els centres educatius i grans centres administratius.

6. Potenciar l’ús del transport col·lectiu amb la gratuïtat per gent aturada, estudiants i jubilades.

7. Eliminar l’ús del glifosat de l’espai públic, començant pels parcs i jardins. En este sentit volem recordar que la primera instància que vam presentar a l’ajuntament al 2015, recollia esta proposta i tant ERC com el PDCAT van ridiculitzar-la.

 

Per això avui hem fet la roda de premsa al parc Teodor Gonzalez, on hem analitzat una mostra de 2 kgs de terra, recollida en diferents punts del parc (al voltant dels dos parcs infantils). El resultat de l’analítica de la mostra, realitzat pel laboratori QUIMLAB d’Ulldecona ha trobat 0,31 mg/kg de Glifosat al Parc Teodor Gonzàlez. També hem trobat a la mosta el glufosinat més conegut com a FINALE, un producte fitosanitari prohibit pel ministeri d’agricultura pesca i alimentació de l’Estat espanyol, el 22 de novembre de l’any passat.

 

La pressió dels lobbys fa que no existisca una regulació per prohibir el seu ús en espais públics. El glifosat es un producte fitosanitari pensat i preparat per a treballar en l’agricultura, en cap moment va ser creat per a usar-lo a les ciutats, pobles i viles. ES D'US EXCLUSIU DE LA PRODUCCIÓ AGRÀRIA. Per això considerem que s’hauria d’utilitzar, especialment en parcs i jardins, el principi de precaució, perquè davant d’un possible risc de salut pública, cal actuar per la prohibició per no córrer riscos. I més quan els límits per diversos productes alimentaris es situa en 1mg/kg o per l’aigua 0,1ml/l d’aigua, pels 0,31mg/kg que hem detectat.

 

Entitats internacionals com la FAO “ la Organització de les nacions unides per a l'alimentació” com la OMS “Organització Mundial per la salut” i Green Peace adverteixen que el glifosat pot ser cancerigen per als éssers humans, basant-se en evidències que pateixen altres animals vertebrats. El glifosat, segons diversos estudis, es especialment perillós per xiquets i xiquetes, dones embarassades i per l’alletament perquè s’incorpora a la llet materna.

 

En este sentit no estem demanant res que no es faça en altres ajuntaments. L’ajuntament de l’Ametlla de Mar, no l’utilitza als seus parcs i jardins. I no hem d’oblidar que si a curt termini, resulta més econòmic el seu ús que l’eliminació amb desbrossadora, no és menys cert que el seu ús resulta més car a mig i llarg termini pels seus efectes en la salut pública i per la contaminació de l’aigua. La solució no pot ser matar les plantes, per beure verí.
 

 

"La solució no pot ser matar les plantes, per beure verí"