RESPOSTA A FERRAN BEL: NO SOM NI IGNORANTS NI MENTIDERS

En aquesta carta/comunicat des de CUP-AE volem contestar a Ferran Bel que ens va qualificar de mentiders i ignorants per denunciar la privatització del servei de diàlisi a l'hospital de Jesús.

Parlem de privatització quan un servei passa de ser gestionat directament per l’administració pública (seguint les lleis de gestió pública) a ser gestionat per una empresa (dret privat).

Per què la CUP-AE Tortosa denuncia un procés de privatització en el servei d’hemodiàlisi a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús?

GESAT (empresa municipal de serveis sanitaris) ha tret a concurs l’adjudicació (entre altres serveis) del subministrament i manteniment dels equips necessaris per poder realitzar els serveis d’hemodiàlisi. Aquests equipaments (monitors) actualment són propietat de GESAT i el seu manteniment el realitza personal contractat per GESAT. Quan s’adjudique el concurs, però, el subministrament dels equips passarà a ser realitzat per un empresa privada i el mecànic que s’encarrega del seu manteniment passarà a ser contractat per l’empresa que guanye el concurs. Com pot negar el govern de la ciutat la privatització en aquest servei quan al contracte fins hi tot hi ha la subrogació d’un treballador? Aquest canvi de model de gestió li agrade o no a Ferran Bel és el que anomenem privatització.

Des de la CUP-AE ens preguntem, en què beneficia aquest canvi a la població?

GESAT té en propietat els monitors amb els quals actualment es realitzen les sessions de diàlisi. Ara, amb la privatització, pagarem durant 9 anys (durada del contracte) la cessió en ús d’uns equipaments que a hores d’ara ja tenim i un cop finalitzat seran propietat de l’empresa. En el millor dels casos (si l’empresa utilitza material compatible) vendrem els monitors a preu de ganga ( la meitat del que va costar a les butxaques públiques, allò que queda per amortitzar) i en el pitjor, els equips es podriran en algun magatzem oblidat. El govern de la ciutat justifica aquest desgreuge a canvi de la construcció per part de la mateixa empresa de la nova Unitat d’Assistència Nefrològica a l’Hospital de Jesús. El contracte que està pendent d’adjudicació inclou: construcció i mobiliari de la nova Unitat d’Assistència Nefrològica, subministrament de tot el material fungible i la instal·lació i manteniment dels equipaments (monitors) i estris.

Com se finançarà aquesta inversió? És a dir, com ho pagarà GESAT?

Mitjançant un preu unitari per cada sessió de diàlisi que inclourà: tot el material fungible necessari per una sessió, la cessió en ús dels equipaments i l’amortització de l’obra i l’equipament. Un cop finalitze el contracte ( als 9 anys) l’edifici i el mobiliari passarà a ser propietat de GESAT perquè ja s’haurà amortitzat la inversió per part de l’empresa que guanye el concurs. Els monitors, però, seran propietat de l’empresa.

Per què des de l’administració pública s’opta per aquest model de gestió ?

L’excusa és la manca de pressupost, però aquesta raó no sembla massa justificada perquè a la fi CatSalut ( és dir, els nostres diners) acabarà pagant l’obra i amb interessos mitjançant el preu unitari de cada diàlisi ( en el contracte s’inclou l’amortització de tota l’obra i equipaments)

Tothom sabem que les empreses no són ànimes de la caritat i que si aquest contracte interessa a les empreses és perquè en poden traure beneficis econòmics. Nosaltres ens preguntem, no seria millor gestionar-ho directament des de l’administració pública perquè així els beneficis tornen a ser invertits en serveis públics i no a butxaques privades?

La gestió directa dels recursos públics té múltiples beneficis per als serveis públics: està exempta del pagament d’IVA ( per tant és més barat), implica major fiscalització i transparència, permet la participació ciutadana i de professionals i evita els sous astronòmics dels alts càrrecs posats a dit... Per això des de la CUP som tan crítics amb les privatitzacions, tant les totals com les parcials. Critiquem el model de gestió GESAT/SAGESSA perquè malgrat que el capital és públic, la gestió és privada (societat mercantil) i per tant no té els efectes positius que abans hem comentat de la gestió directa i pública. Ara, però, GESAT fa un pas més enllà i dóna una part del servei de diàlisi a una empresa privada. Aquesta opció des del nostre punt de vista encara és pitjor perquè almenys en GESAT el capital és públic.

La CUP-AE Tortosa no menteix ni estem disposades a que se’ns menystinga anomenant-nos ignorants. També és cert que a qui que se li acaben els arguments, només li queden els insults...

" Parlem de privatització quan un servei passa de ser gestionat directament per l’administració pública (seguint les lleis de gestió pública) a ser gestionat per una empresa (dret privat)".