LA CUP PROPOSEM UN PLA DE REACTIVACIÓ DEL PETIT COMERÇ, LA RESTAURACIÓ I EL SECTOR SERVEIS A LA CIUTAT DE TORTOSA.

La situació de crisi actual derivada de l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 està tenint i tindrà unes conseqüències que afectaran clarament a la forma de vida econòmica de Tortosa. Des de la CUP Tortosa volem remarcar que el sector serveis al nostre municipi representa un 72% de l’activitat econòmica. Això representa, que més d’un 50% de la població activa del municipi estigui treballant en aquest sector, o dit d’una altra manera, més de 6.000 persones treballen al sector serveis a Tortosa.

La CUP Tortosa, i degut a la crisi social i econòmica que es presentarà properament, entenem que en aquest moment hem de treballar per protegir el model econòmic arrelat a la nostra ciutat, i assegurar aquests llocs de treball, i els drets laborals i socials de les persones que hi participen, més enllà de la lògica del mercat capitalista. Per això instem al consistori a prendre mesures clares i que tingui com a prioritat en la seva acció política la de protegit el petit comerç,
lluitar contra l’atur que se’n derivarà de la crisi del Coronavirus, i l’exclusió en aquells col·lectius en que la crisi tindrà major incidència.

El petit comerç, normalment petites i mitjanes empreses unilocalitzades conformen un entramat d’establiments de proximitat per als veïns i veïnes dels diferents barris i pobles, que els permet tenir a l’abast un conjunt de productes sense la necessitat de desplaçar-se ni agafar el cotxe. Aquest petit comerç, ja ha estat en una situació delicada en els últims anys degut a la proliferació de grans superfícies a Tortosa, amb el greu perjudici al petit comerç i al Mercat
municipal.

Des de la CUP Tortosa entenem que s’ha de donar suport al comerç de proximitat i als seus comerciants que, com a persones treballadores, hauran de fer front a la crisi, i lluitar per mantenir oberts els seus negocis i llocs de treball, en un mercat cada cop més competitiu i desigual. Entenem que aquesta tasca ha de ser molt més amplia que el fet de donar una petita línia d’ajudes directes al sector, ja que aquesta mesura propagandística, no resol el veritable problema del sector, i només fa que enquistar un problema que ja fa temps que pateix el municipi.

El nostre grup municipal exigeix la necessitat de la creació d’un pla de dinamització comercial per potenciar el petit comerç, i fer un estudi i recollida de dades de cada establiment comercial i de restauració de la població, per obtenir una àmplia visió de la situació real d’aquests sectors a Tortosa i poder planificar eficaçment un Pla de Xoc per a la reactivació econòmica en el qual s’haurà de treballar. Aquest pla, ha de comptar també amb la realització de taules participatives de cada sector per generar sinergies que permetin avançar en la recuperació econòmica a mitjà i llarg termini.
A més de l’estudi i pla de xoc esmentat anteriorment, el grup municipal de la CUP entenem que s’han de prendre mesures immediates per tal d'afavorir el petit comerç, la restauració i el sector serveis de la nostra ciutat. A continuació presentem una sèrie de mesures d’implementació a curt termini:

  • Posar a disposició de tots professionals i empresaris d’aquests sectors un formulari on poden respondre preguntes sobre l’afectació de l’estat d’alarma a les seves activitats, les mesures implementades i quines consideren que s’haurien d’emprendre per pal·liar els efectes de la crisi i superar-la el més aviat.
  • Instem a l’Ajuntament de Tortosa a impulsar un seguit de campanyes per aproximar el petit comerç a la ciutadania, incentivar les compres de proximitat, per tal de protegir aquest tipus d’establiments que fomenten la cohesió social del municipi. Aquesta campanya ha de posar en valor la proximitat dels productes de la terra, o en altres negocis una atenció i l’oferta de productes especialitzats. Ha de potenciar també la marca KM 0, tant de productes de consum com de serveis, que generin activitat econòmica al municipi, evitant el cost ecològic de la distribució de llarga distància.
  • Al mateix temps també s’ha d’impulsar un procés participatiu amb les associacions de comerciants, botiguers i el sector de la restauració, per tal d’establir un règim local a favor d’aquest model de consum de proximitat. Aquest procés participatiu ha de significar la creació d’espais transversals de treball permanent, per poder realitzar propostes que no deixin cap persona ni negoci enrere.
  • De la mateixa manera, i degut a les noves mesures de protecció i distanciament físic imposat pel Coronavirus, demanem al consistori potenciar la formació en mesures de protecció al petit comerç, a fi d’obtenir eines i recursos que el permeti millorar la qualitat del seu servei.
  • Implementar una sèrie d'activitats per tal d’impulsar el sector de la restauració i l'hostaleria. Així entenem que s’ha de programar una «Tardor gastronòmica», que es celebrarà durant els diferents caps de setmana, i on els establiments no hauran de pagar per poder formar part, com es feia en altres campanyes similars fetes per l’Ajuntament. A més a més, l’Ajuntament s’haurà de fer càrrec de la difusió i promoció d’aquests esdeveniments. Per a l’organització de qualsevol d’aquestes jornades gastronòmiques, s’ha d’incloure la vessant ecològica o mediambiental, ja que ha d’estar present un nou model econòmic més sostenible. A més s’ha de presentar una organització, planificació i calendarització clara de les diferents accions.
  • També demanem a l’Ajuntament que al mateix temps dediqui esforços en la creació d’una guia gastronòmica dels diferents establiments de la nostra ciutat, amb la finalitat de poder divulgar la gastronomia tant a nivell local, com en l’àmbit del turisme gastronòmic.


Des de la CUP Tortosa, en aquests moment de dificultats econòmiques, ens veiem en l’obligació de prendre mesures per poder protegir el petit comerç, la restauració i l'hostaleria, i el sector serveis de la nostra ciutat, i en conseqüència, lluitar per protegir els llocs de treball de les persones que en formen part.

Entenem que aquesta tasca ha de ser molt més amplia que el fet de donar una petita línia d’ajudes directes al sector, ja que aquesta mesura propagandística, no resol el veritable problema del sector, i només fa que enquistar un problema que ja fa temps que pateix el municipi.