LA CUP TORTOSA PRESENTA UNA MOCIÓ QUE INSTA AL CONSISTORI A REVISAR I MILLORA DEL PROTOCOL D'ACTUACIÓ CONTRA L'ASSETJAMENT SEXUAL I L'ASSETJAMENT PER RAÓ DE SEXE DE L'AJUNTAMENT I UNA ALTRA QUE RECLAMA MESURES PER PROTEGIR EL PETIT COMERÇ I EL SECTOR DE L

Aquest matí, en roda de premsa, la CUP Tortosa hem presentat les dues mocions que defensarem al pròxim ple de novembre.

 

La primera moció, que s'emmarca dintre de la celebració del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, insta a l'ajuntament a iniciar un procés de revisió i millora del Protocol d'actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe de l'Ajuntament de Tortosa. El protocol, aprovat el 2010, no s'ha tornat a revisar des de la seva aprovació, tot i que el mateix protocol i el Pla d'Igualtat entre dones i homes ho contemplen. Tenint en compte que l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe a la feina són unes de les discriminacions laborals i formes de violència masclista que patim les dones que sovint queden més invisibilitzades, a causa de la dificultat per denunciar aquestes situacions, les institucions han de donar exemple en la lluita contra les agressions masclistes i la seva erradicació. La moció també contempla proporcionar formació i sessions informatives a les persones que han d'aplicar el protocol i al conjunt de les treballadores.

 

La CUP també hem mostrat la nostra preocupació davant de la possibilitat d'un nou confinament domiciliari de la població, cosa que comportarà que moltes dones es trobin confinades 24 hores amb el seu agressor. En aquest sentit hem interpel·lat a l'Ajuntament a ser actives en la detecció de situacions de violència en l'àmbit de la parella i augmentar els recursos d'atenció a les dones com el SIAD.

 

La segona moció que presentem reclama mesures per assegurar la vida d'aquelles persones que depenen del petit teixit comercial. La moció insta l'Estat espanyol a suspendre el pagament d'hipoteques, lloguers i subministraments, suspendre el pagament de la quota d'autònoms i garantir-los una prestació similar a la de desocupació. També insta la Generalitat a desplegar polítiques efectives per reduir la corba de contagis de la Covid-19 en l'àmbit educatiu, sanitari i de la inspecció de treball.

Per a la CUP, les decisions polítiques adoptades els darrers dies per la Generalitat, sense planificació prèvia i sense anar acompanyades d'altres accions, poden encaminar-nos cap a la mort real d'un sector molt perjudicat per la crisi de la Covid i les seves conseqüències. La manca de mesures de rescat social deixa a la intempèrie milers de treballadors i treballadores autònoms, d'aquest país, així com les treballadores directes i indirectes del sector que hauran de patir una nefasta gestió de les prestacions de desocupació via ERTO's directes i indirectes del sector, des de cambrers i cambreres a netejadores i proveïdors d'aliments i productes de proximitat.

 

Així doncs, és inqüestionable la necessitat de desplegar un paquet de mesures de rescat social per fer front a les noves situacions d'excepcionalitat i, pel que fa al cas que ens ocupa, per protegir el petit comerç i el sector de la restauració, amb l'objectiu d'evitar que les grans cadenes transnacionals segueixin acaparant el mercat i aprofitant-se de la delicada situació del sector i de la població.

 

En aquest sentit, també proposem que l’Ajuntament de Tortosa crei una línia d’ajuts no universal per als establiments de Tortosa afectats pel tancament basat en criteris de capacitat econòmica i progressivitat.